Невідома Україна. Нариси нашої історії.

ФІЛЬМ 8. ПЕРЕМОЖЦІ НЕПЕРЕМОЖЕНИХ

https://dzygamdb.com/uk/films/1758

Автор сценарію: Ростислав Плахов-Модестов.
Режисер: Ростислав Плахов-Модестов.
Оператор: Валерій Гончар, Микола Шевчук, Сергій Голіков.

В останню чверть VI ст. до Р.Х. степи Північного Причорномор’я зазнали навали військ перського царя Дарія І Гістаспа з династії Ахеменідів (521–486). Про цей похід ми знаємо виключно зі свідчень Геродота та пізніших античних авторів, що переказували дані його праці. З метою поширити свій вплив на весь культурний світ, Дарій І, використавши як привід до початку війни зі скіфами їхні набіги столітньої давнини на Мідію, вирішує підкорити Скіфію. Приблизно у 514 р. до Р.Х. його армія на чолі з самим царем, що за значно завищеними даними Геродота налічувала неймовірну на той час кількість – 700 тис. чол., пройшовши всю Малу Азію, переправилась через Фракійський Боспор.

Похід Дарія у Північне Причорномор’я консолідував населення Скіфії у боротьбі проти зовнішнього ворога, а скіфи внаслідок його здобули собі славу непереможних воїнів.

Слід зазначити, що похід Дарія приніс скіфам не тільки славу, але й відкрив можливість поширити свій вплив на недоступні їм раніше області Північно-Західного Причорномор’я.

Кiлькiсть переглядiв: 83

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.