Повернутися до звичайного режиму

Блогінг як медіа. Блогерство очима педагогів

Чи варто вважати, що людина, яка створює якийсь контент, є вже блогером? Які переваги блогосфери? Яка тематика блогів найбільш цікавить нове покоління? На ці питання відповідають педагоги Миколаївської області – керівник «Зразкового художнього колективу» гуртка «Школа журналістики» Вікторія Ігорівна Панченко та завідувач художньо-масовим відділом Андрій Петрович Лінник обласного Будинку художньої творчості Миколаївської обласної ради.

Блогерство очима педагогів

- Які переваги у блогерства перед ЗМІ щодо втілення демократичних свобод?

Вікторія Ігорівна

– Зараз блогерство дуже розвинено. І у блогерів є низка переваг. Під час підготовки матеріалу вони орієнтуються на власну цільову аудиторію, у них багатий вибір тем та вони є незалежними, якщо це дійсно незалежні блогери. Але є й певні недоліки. Дуже часто блогери не мають належної освіти, культури та показують всілякий непотріб, до якого схильні люди, які не відрізняють якісний контент та піддаються впливу. Та зараз треба взагалі будь-який засіб масової інформації роздивлятися критично, обдумувати інформацію, яку вам надають. Не можна стовідсотково довіряти блогеру тільки тому, що у нього багато підписників.

Андрій Петрович

- Немає багато переваг, але є декілька «вільностей». Якщо ти блогер, то маєш казати від себе. Якщо працюєш в ЗМІ, то повинен казати лише одним поглядом на подію. Коли ти блогер, то можеш сказати: «Я побачив…», тобто через призму самого себе надаєш оцінку будь-якої події. Блогер сам за себе відповідає. Але відповідальність повинна бути однаковою для всіх за незаконні або противоправні дії.

- У чому, на Вашу думку, популярність блогосфери?

Вікторія Ігорівна

- Це великий вибір тем, які блогер може освітити. А через те, що блогерів дуже багато, у кожного є власний напрям. І нам легко обрати щось до душі, дізнатися те, чого не почуєш в інших ЗМІ.

Андрій Петрович

- У доступності, вільному доступі. Для того, щоб записати блог, тобі потрібен лише телефон та аккаунт.

- Які блоги Ви найчастіше переглядаєте?

Вікторія Ігорівна

- Мені дуже подобаються тревел-блоги, з я ких можна дізнатися про життя людей за кордоном, про якісь цікаві місця, культуру. Також із корисних блогів подобається канал Катерини Конасової, де вона робить цікаві розбори косметичних та кулінарних афер, які їй відправляють підписники. Передивляюся й творчі блоги, всілякі діайваї. Я підписана на «Нескучный саунд», що розповідає, наприклад, про те, як не дуже професійному музиканту підвищити свій рівень, як зробити всілякі брошки, сережки з бісеру… Інколи намагаюсь теж щось виготовити.

Андрій Петрович

- Виходячи з моїх захоплень, на першому місці – це відеоблоги з ЗD-моделювання, гейм-дизайну, діайваї. На другому – текстові блоги, на третьому – аудіо. Мені цікаві більш пізнавальні блоги, з яких можу дізнатися щось несподіване.

- Ви працюєте з дітьми та, напевно, знаєте, які теми блогів найбільш популярні серед молоді…

Вікторія Ігорівна

- Здається, що це залежить від молоді. Декому подобаються ігри, декому–б’юті блоги або кулінарні… Це залежить від інтересів людини. Але знаю, що творчі діти не будуть дивитися всілякий непотріб.

Андрій Петрович

- Зараз популярні музичні теми, доступність будь-якої ротації ЗМІ та, на жаль, самовихваляння.

- Порадьте нашим читачам, як знайтисвій стиль у блогерстві.

Вікторія Ігорівна

- Бути собою, знайти цільову аудиторію, пам’ятати, що ви працюєте на глядачів, які хочуть отримати якісний контент. Вивчити так званий ринок блогерства, дізнатися, що нам пропонують інші блогери, і таким чином, знайти свій стиль. Обов’язково говорити про те, що вам особисто цікаво, тобто зацікавити глядача власною зацікавленістю.

Андрій Петрович

- Для початку потрібно зрозуміти, що ти хочеш донести до людей. Все залежить від того, наскільки ти є обізнаним у темі. Тільки твоя зацікавленість принесе успіх, тоді блог «зайде».

- На Вашу думку, що потрібно зробити для того, щоб людина не стала маріонеткою соціальних мереж?

Вікторія Ігорівна

-Замислюватися над інформацією, яку ви отримуєте, критично її оцінювати; не довіряти одному джерелу, навіть, якщо впевнені стовідсотково, що дезінформації у цьому ЗМІ не було помічено. З різних точок зору перевіряти новину, дізнаватися, слухати очевидців.

Андрій Петрович

- Якщо у вас буде вільний час, подивіться фільм «П’ята влада». Там дуже простою мовою розповідається, хто та як маніпулює людьми. Сьогодні вже неможливо, щоб ти не був причетним до якоїсь події. Але, щоб тобою не маніпулювали, ти повинен бути обізнаною людиною, володіти великими знаннями та стійкістю.

- Яким Ви бачите власний блог обласного Будинку художньої творчості?

Вікторія Ігорівна

-Успішним! Хотілося, щоб він був зорієнтований на нашу цільову аудиторію, власне на дітей, батьків, педагогів, щоб був цікавим, прогресивним і розвивався та мав багато підписників, лайків, дзвіночків і репостів.

Андрій Петрович

- Різноплановим, різноманітним, веселим, курйозним, легким.

Кiлькiсть переглядiв: 34

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.